Hvorfor lukke tyven ind?

Der findes mange designs ”Huset skal ikke ligne et fængsel, blot fordi man gerne vil have sine ejendele i fred”.

Hvorfor lukke tyven ind?

Indbrudssikre vinduer og døre er måske på vej til at blive standard i danske byggeri.

I hvert fald nævner regeringen som det første punkt i sin indbrudspakke, at indbrudstyvenes adgang til boliger skal hindres gennem tekniske tiltag – herunder indbrudssikre døre og vinduer. Og det foreslås, at bygningsreglementet suppleres med en ny ”vejledning om tekniske og bygningsmæssige tiltag til forebyggelse af indbrudskriminalitet”, som den kaldes.

”Det var også på tide,” siger direktør Per Bang Jensen fra Dansk indbrudssikring, der som det eneste danske firma tilbyder certificerede indbrudssikre døre og vinduer, som er godkendt af forsikringsselskaberne. Andre lande i Europa er nemlig langt foran Danmark på dette område. ”I Holland bygges al nybyggeri f.eks. med certificerede indbrudssikre vinduer, og det er jo ikke vanskeligere at montere et indbrudssikkert vindue end et gammeldags,” forklarer Per Bang Jensen.

Han forstår ikke tankegangen omkring at sikre sig med alarmer, videoovervågning eller mere passive tiltag som at få naboen til at fylde lidt i skraldespanden. ”En alarm kan stresse tyven, når han er inde i huset. Men han ved, at han har nogle minutter, hvor han hurtigt kan fjerne det mest værdifulde. Og videoovervågning er ofte af så tvivlsom kvalitet, at tyven nærmest skal stille sig op og kigge direkte ind i kameraet for at blive genkendt,” mener Per Bang Jensen.

Hvis tyven i stedet møder et indbrudssikkert vindue, kommer han slet ikke ind.

Glasset er lamineret med en 1½ mm tyk sikkerhedsfolie, som gør, at det ikke kan slås i stykker.

Et certificeret indbrudssikkert vindue skal leve op til nogle krav. Det har ekstra mange lukkepunkter, så det ikke kan åbnes med et koben. Faktisk er der op til 10 lukkepunkter i hvert vindue, og hvert lukkepunkt modstår et pres på 800 kg. Grebet låses med nøgle, så ingen vinduer kan åbnes indefra. Glasset er lamineret med en 1½ mm tyk sikkerhedsfolie, som gør, at det ikke kan slås i stykker. Sikkerhedsfolien minder meget om den plastic, som en colaflaske er lavet af. Vinduet har ingen udvendige lister, så tyven kan ikke afmontere ruden.

Per Bang Jensen har selv begået indbrud i sit eget hus. ”Jeg havde smækket min nøgle inde i huset, og kunne ikke komme ind. Heldigvis havde jeg en stor skruetrækker i bilen. Med den kunne jeg løsne glaslisterne, og så var det en simpel sag at tage ruden ud. Det tog omkring 1½ minut for en ’amatør’ som mig,” fortæller han. Og bagefter kunne han genmontere ruden uden at nogen kunne se, at den havde været pillet af. Det kunne han ikke have gjort med et indbrudssikkert vindue.

Der er op til 10 lukkepunkter i hvert vindue, og hvert lukkepunkt modstår et pres på 800 kg.

Dansk Indbrudssikrings kunder er typisk folk, der har haft indbrud – muligvis endda flere gange – og som ikke orker den evige utryghed ved frygten for en gentagelse. Ofte har kunderne alligevel stået over for en udskiftning af husets vinduer. De har så valgt at betragte merudgiften som en investering i beskyttelse af deres ejendele.

De indbrudssikre vinduer kan leveres i alle gængse designs og materialer. ”Det er jo ikke meningen, at huset skal komme til at ligne et fængsel, blot fordi man gerne vil have sine ejendele i fred,” mener Per Bang Jensen.

Han glæder sig over regeringens indbrudspakke. ”Det er da dejligt, at Det Kriminalpræventive Råd får øje på produkterne fra et lille firma i Fåborg, når de sender anbefalinger til regeringen,” smiler Per Bang Jensen, der også håber på, at forsikringsselskaberne vil stille krav om certificerede indbrudssikre vinduer – i hvert fald i de mest indbrudsplagede områder.

Læs regeringens indbrudspakke her: